58A58DB2-C64B-4CAF-A41A-5C7F42845D69.jpeg 209A5C70-1533-4FD6-8F7A-7DC35F074FE4.jpeg AA5DBB5F-846D-4C1B-AD21-A2EAF856B6E7.jpeg 3559047E-27FA-48D3-AAB0-E0843416DBAA.jpeg 0306A82A-9E38-4B1D-833A-474DA4BB55CD.jpeg 000794F7-0CFF-4834-AD25-257A662C14F2.jpeg C426571B-A56C-461D-93D2-45C2EAA6C2D5.jpeg A8BC3B38-E547-4F49-9449-AFE11C927675.jpeg E1F9DF52-1279-43D4-B244-4205B34851C0.jpeg 07748CF9-93E1-460E-8C99-D2C1DADB724B.jpeg B391B7C2-B698-4DF4-AA88-419466C7B883.jpeg 4E076AEC-278C-4062-BC21-ED6F40170D62.jpeg 41246586-C8B0-41A6-81E8-83FF5030F3C4.jpeg 30B58D50-EADE-4BB3-8507-2610D2E57E71.jpeg

Jeugd

Senioren

Nieuwsfilter
Fotogalerij
Fotogalerij

Scheidsrechterscommissie

Scheidsrechterscommissie en arbitrage  

De commissie is o.a. verantwoordelijk voor:

·      Contact met de KNHB en volgen van nieuwe ontwikkelingen.

·      Coördinatie van de arbitrage bij de thuiswedstrijden van de teams van HC Twente.

·      Opleiding van nieuwe scheidsrechters

·      Begeleiding van nieuwe clubscheidsrechters (SIO’s)

·      Het op peil houden van de regelkennis van HCT scheidsrechters / master classes

·      Regelwijzigingen communiceren naar de leden / coaches

·      Werving CS+

Titia Weusthuis

SR-commissaris; Coördinator opleidingen

Peter van den Bosch

Scheidsrechtersindeling zaterdag

Hidde Jansen

Scheidsrechtersindeling zaterdag

Annelot Weusthuis

Scheidsrechtersindeling zondag

HCT Beleid opleidingen

·     Bij de B-junioren wordt gestart met het opleiden van scheidsrechters door de KNHB.

o   1e jaars B-spelers uit B1 en B2 volgen de cursus en slagen voor de theorie.

o   2e jaars B-spelers uit de overige B-elftallen volgen de cursus en slagen voor de theorie.

o   Zij fluiten zo snel mogelijk na het theorieexamen een of twee wedstrijden onder begeleiding en zijn daarna inzetbaar als zelfstandig scheidsrechter.

·      De A-junioren (16 jaar of ouder) hebben verplicht een kaart (KNHB eis)

·      Alle spelende senioren hebben een scheidsrechterskaart.

·      Bondsscheidsrechter : HCT heeft op dit moment geen actieve bondsscheidsrechters binnen de gelederen. Gezien de toegenomen eisen en het langdurige traject hebben we besloten deze opleiding niet meer actief te promoten.

·      CS + : dit is een relatief nieuw initiatief, er zijn nu een 7 mensen met deze ClubScheidsrechterskaart . Twee mensen hebben de opleiding bijna afgerond.

Cursusprogramma 2017-2018

Dit seizoen wordt de scheidsrechtersopleiding weer volgens het KNHB e-learning systeem gegeven. Dit houdt in dat de cursisten via een digitale leeromgeving zelf door de oefenstof kunnen gaan. Een cursusblok duurt ca. 1 maand en verloopt als volgt :

·      Gezamenlijke kick-off van ca. 1 ½ uur met 2 teams + begeleiders in ons clubhuis (20-30 deelnemers):  Kennismaking met het systeem + samenvatting van het programma.

·      Zelfstudie via Drillster KNHB + oefentoetsen : ca. 3 weken.

·      Tweede cursusavond

·      Schriftelijk multiple choice examen in het HCT clubhuis.

·      Begeleid fluiten van 1 – 2 wedstrijden (als SIO) met als bekroning de kaart. 

Cursus

Examen

Doelgroep

I

Najaar

rest A en senioren

II

Maart 2018

Tweedejaars MB3,MB4, MB5, MB7, JB3

III

April 2018

JB1, JB2, MB1, MB2

Totaal aantal cursisten : ongeveer 100

De CS + opleiding :

De CS + (ClubScheidsrechter plus) is een scheidsrechter die lol heeft in het fluiten, de regels perfect beheerst en een wedstrijd goed kan leiden. We zullen de CS + gaan inzetten op de wedstrijden van de selectieteams en eventueel de "zware”wedstrijden op de zondagen.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via [email protected]

HCT beleid fluiten

·     Zondag spelen gemiddeld 7 teams thuis. We hebben 14 scheidsrechters / zondag nodig. We hebben ca. 20 speelzondagen dus dat betekent 240 fluitisten / jaar. We hebben 14 seniorenteams dus dit houdt in dat bij een evenredige verdeling senioren ca. 2 / jaar fluiten op de zondag.

·      Zaterdag zijn de velden volledig bezet van ‘s morgens vroeg tot laat in de middag. Er worden elke zaterdag 18-20 elftalwedstrijden gespeeld.

·      We hanteren het volgende beleid:

o   1e teams worden gefloten door CS + of ervaren senioren.

o   2e teams meisjes D, C en B worden gefloten door ervaren senioren of gevorderde A junioren

o   Jongens A en B evenals meisjes A en B worden gefloten door senioren.

o   Thuisspelende junioren fluiten in principe 2 leeftijdsklassen lager. (A fluit C etc.)

Senioren en veteranen zullen dus 2 a 4 keer per jaar ook een wedstrijd op zaterdag moeten fluiten.

Fluiten op zaterdag

Nieuwe scheidsrechters (Scheidsrechter In Opleiding = SIO) zullen 1 a 2 keer onder begeleiding van een ervaren scheidsrechter fluiten. Zij fluiten in het algemeen de wedstrijden van MD4-MD9.

Als zij naar mening van de begeleider zelfstandig kunnen fluiten, worden ze bevorderd tot scheidsrechhter niveau 4.

Aanwijsprocedure voor senioren en veteranen(zij fluiten de wedstrijden van de A en B jeugd):

-       De scheidsrechterscommissie deelt elke wedstrijd toe aan de senioren/veteranenelftallen.

-       De contactpersoon van elk team krijgt hiervan tijdig bericht.

-       De contactpersoon deelt in overleg met de teamgenoten de wedstrijden in op naam.

-       De contactpersoon van het zondagteam mailt de namen van de scheidsrechters van elke toebedeelde wedstrijd zo snel mogelijk naar de scheidsrechterscommissie.

-       De scheidsrechterscommissie zet de namen van de scheidsrechters in LISA (dit is nodig i.v.m. het digitale wedstrijdformulier).

-       Als de ingedeelde scheidsrechter onverhoopt toch niet kan fluiten moet hij/zij zèlfvoor vervanging zorgen en de van je vervanger doorgeven aan de scheidsrechterscommissie ([email protected])

 Aanwijsprocedure voor A en B spelers (zij fluiten de wedstrijden van de C en D jeugd):

-       De scheidsrechterscommissie wijst elke wedstrijd van C en D teams (behalve de selectieteams) toe aan de A en B junioren. De wedstrijden worden niet meer toebedeeld aan een speler, maar aan een elftal. Bijv.: JA1 fluit de wedstrijd van JC3 of MA3 fluit MC6.

-       De coach(es) van een team krijgt voor een speelperiode een overzicht met de wedstrijden die door zijn/haar team gefloten moeten worden.

-       De coach beslist samen met de spelers wie (alleen de spelers die zelfstandig mogen fluiten) welke wedstrijd gaat fluiten.

-       De coach geeft zo snel mogelijk de namen door van de spelers die de aangewezen wedstrijden gaan fluiten

-       De scheidsrechterscommissie verwerkt de namen in LISA, zodat de betreffende spelers tijdig hun mailtjes over de wedstrijden krijgen

-       Als een speler onverhoopt niet kan fluiten, moet hij/zij binnen het eigen team een vervanger zoeken, evt in samenwerking met de coach. Een wijziging moet aan de scheidsrechterscommissie worden doorgegeven ivm de te naam stelling van de mail en het digitale wedstrijdformulier (DWF)

-       Als een scheidsrechter van een team niet op komt dagen en geen vervanger heeft geregeld, zal het zijn/haar team de volgende thuiswedstrijd geen scheidsrechters toegewezen krijgen!

 

Voor iedere scheidsrechter:

-       je moet je 15 minuten vòòr het begin van de wedstrijd melden aan de wedstrijdtafel of aan de bar in het clubhuis (mèt een fluit)

-       Bij de bar haal je een donkergroen scheidsrechtershesje op. Dit moet verplicht gedragen worden om duidelijk te laten zien wie de scheidsrechters zijn.

Alleen voor wedstrijden waarin clubs met een donkergroen shirt spelen (Zutphen, Apeldoorn bijv) mag je juist geen hesje aan …..

-       zoek je collega scheidsrechter op en zorg dat je allebei 5 minuten voor het begin van de wedstrijd op het speelveld aanwezig bent

-       Vul na het fluiten direct het digitale wedstrijdformulier in en lever het hesje weer in bij de bar

Op de website van HCT wordt de planning van de wedstrijden en de scheidrechters tijdig vermeld. Het is handig om 1 x per week even de indeling te checken.

Het komt regelmatig voor dat scheidsrechters hun oproep-mail niet ontvangen, omdat in de ledenadministratie (LISA) van HCT een verouderd mailadres staat.

Ieder lid van HCT moet er zelf voor zorgen dat zijn/haar mailadres en mobiele telefoonnummer juist vermeld zijn (je kunt je mailadres/mobiele nummer wijzigen door in te loggen op de website van HC Twente en dan de klikken op de knop ‘Instellingen’) 

Fluiten op Zondag :

-       Een thuisspelende team fluit de wedstrijd van een ander thuisspelend team. Het is soms onvermijdelijk dat een team twee wedstrijden moet fluiten, vanwege de verdeling van de wedstrijden en niveauverschillen tussen de thuisspelende teams.

-       De scheidsrechters-contactpersoon van elk senioren- en veteranenteam krijgt hiervan op tijd een overzicht, tegelijk met het overzicht voor de te fluiten jeugdwedstrijden.

-       De contactpersonen geeft de namen van de scheidsrechters door aan de scheidsrechterscommissie. In de loop van dit seizoen zullen de namen ook op de website van HC Twente vermeld worden.

-       Op de website van HC Twente staat vermeld welk team moet fluiten op zondag.

-       Dames 1 moet zelf wel andere teams fluiten, maar krijgt via de scheidsrechterscommissie scheidsrechters voor hun wedstrijd toegewezen.

-       Heren 1 moet zelf ook wedstrijden fluiten, maar krijgt dit seizoen bondsscheidrechters toegewezen door de KNHB.

Heb je nog vragen, opmerkingen, aanvullingen etc.: stuur ze naar [email protected]